Březen 2011

Ochrana ptačí budky před kočkami

30. března 2011 v 14:24 | Ajjin |  .::O kočkách::.
Zapomeňme na bidélka
Základní ochranou je to, že ptačí budka by v žádném případně neměla mít bidélko. To tam jednou namaloval pan Lada, aby mu na něm ptáček hezky seděl. Od té doby se kupující bidélka dožadují, byť má význam pouze pro kočky, které jej používají pro zachycení na budce a při lovení ptáčat z dutiny.
Jak tedy ochránit
Lze si pořídit Ochranu budek a krmítek proti kočkám. Tento systém se dá dobře použít na ochranu krmítka i běžné budky na stromě. Kolem kmenu snadno z jednotlivých drátěných dílů navlékneme zábranu, která brání kočkám vylézt nad ní. Každý díl řetězu je na koncích chráněn plastovým chráničem, takže nehrozí ani poranění kočky, pokud by se snažila ochranu překonat. Možno využít na stromy jakéhokoliv obvodu. Ochrana drží na stromě sama, protože kmen se obvykle dolů rozšiřuje. Případně jde ještě uchytit drátem. Doporučuje se umístit ve výšce minimálně 2 m, aby nemohlo dojít k poranění osob.
http://www.priroda.cz/clanky/foto/260_06.jpg
Speciální budky
Další možností ochrany je zakoupení některé ze speciálních budek Schwegler. Ty jsou vyráběny a vyvíjeny v Německu, ve spolupráci s ornitology, již téměř 50 let. Na jejich výrobu je použita unikátní směs dřevěných pilin, cementu a dalších přírodních pojiv. Ta zajišťuje extrémní trvanlivost (minimální životnost se udává 25 let), ale umožňuje, na rozdíl od dřevěných budek, i zaoblené tvary budek, které více vyhovují ptákům při hnízdění. Budka s ochranou proti predátorům má speciálně tvarovanou přední část, která znemožňuje kočkám i kunám dosáhnutí do hnízda. Rovněž systém uchycení je originální, neboť budku lze i jednoduše zavěsit na větev, což znesnadňuje kočkám i kunám v přístupu k budce. Oválný vletový otvor zajišťuje dostatek světla uvnitř, takže ptáci nemusí stavět příliš vysoké hnízdo, na které by drobné šelmy mohly dosáhnout. Kromě extrémní životnosti neničí tyto budky klováním děr strakapoudi, kteří se rádi dobývají dovnitř při hnízdění ptáčat.
Budka Schwegler se sýkorkou
Budka Schwegler se sýkorkou

Zavěšená budka
Zavěšená budka

Zdroj → www.priroda.cz

Vzpomínka na Maroona

26. března 2011 v 7:11 | Ajjin |  Maroon
Po delší době zase článek, tentokrát vzpomínka na Maroona a nějaké fotky, co nebyly ještě uveřejněny na blogu =)

Zebřička Pestrá

19. března 2011 v 13:51 | Ajjin |  Austrálie

Zebřička Pestrá

(Taeniopygia guttata)

Délka těla: cca 10cm

Hmotnost: až 14g

Věk: 10 let

Zebřička se vyskytuje po celé Austrálii s výjimkou většiny pobřežních krajů a Yorkského poloostrova. Jejím dalším místem výskytu jsou souostroví Malé Sundy ( hlavně ostrovy Flores, Sumba, Timor). Jsou to ptáci velmi společenští, kteří se povětšinou zdržují v hejnech a to i v době hnízdění. Ovšem i v těchto hejnech si většinou udržují jakýsi řád, společenský odstup a tak například není jedinci trpěno, když se přiblíží k cizímu hnízdu. K vodním zdrojům přilétají v ohromných hejnech. Rády se sluní a koupají. Ve vodě cákají a stříkají křídly, aby se jim namočilo všechno peří. Po koupeli se usadí a stále si peří probírají. Když oschnou, začnou sbírat na zemi především semena různých druhů trav. Nejčastěji je v zajetí chovaná zebřička australská, i když v poslední době se do našich chovů dostala i ostrovní forma. Zebřičky obývají travnaté stepi porostlé keři a stromy.

Rozmnožování
Hnízdo si staví v korunách stromů nebo i v dutinách ve 2 - 3 m nad zemí ze stébel trav. Samička snáší 5 - 9 vajec. Mláďata se líhnou po 12 - 13 dnech. Mláďata mají v zobáčku pupily, rozmístěním a barvou typické pro druh. Po 22 dnech poprvé vyletují z hnízda. Do hnízda se vrací každý večer. Za dalších 5 dnů opustí rodiče s mláďaty hnízdo úplně. V 12 - 16 týdnu života jsou již mláďata opeřena jako dospělí. Ve 12 - 14 týdnu jsou už pohlavně dospělé.

Zajímavosti
→ Ornitologové našli jejich hnízda také v dutinách větví stromů, v králičích dírách v zemi nebo v opuštěných hnízdech ledňáčků ve stěnách pískovců.
→ U tohoto druhu existuje pohlavní dimorfismus, tj. samec je vybarven jinak než samice. Sameček má směrem od hrdla až k břichu černé pruhy a také bíločerné páskování na vrchní části ocasu. Svým zbarvením připomíná africkou zebru (odtud ten název).

Další názvy
Pásovník šedý
Zebřička šedá

Taeniopygia guttata - zebřička pestrá
Samec
Taeniopygia guttata - zebřička pestrá
Samice
http://www.chuvicky.estranky.cz/img/picture/79/zebry---ml%C3%A1%C4%8Fata.JPG
Mláďata

Barevné mutace
Taeniopygia guttata - zebřička pestrá


Zdroje

Fidget & Cucumber

17. března 2011 v 17:48 | Ajjin |  Fidget
Takový malý photoshoot Fidget versus okurek xD Je to tak trochu versus, byl to na ni moc velký kus okurku a tak s tím trochu bojovala, stejně ho vůbec nedojedla, jen si párkrát kousla =D. Ale u Fidget to znám, dycky sní jen malinký kousíček okurku, ten velký kus jsem jí dala jen kvůli těm fotkám....na té poslední je přece jen moje ruka, i když nemám ráda když člověk narušuje svět kolem zvířete na fotce, ale Fidget se mi na té poslední fotce zrovna nejvíc líbí X).

Fidget venku

15. března 2011 v 15:55 | Ajjin |  Fidget
Konečně jsem vzala Fidget v neděli ven. Naočkovali jste mě s tím na blogu, dost SBeček totiž fotilo své hlodavce venku, tak jsem vzala Fidget taky ven, ať ví jak vypadají stromy, tráva atd...=)

Diplomek

13. března 2011 v 7:22 | Ajjin |  .::Ostatní::.
Krásný diplomek → od Lojzinky

Muréna Příčnopruhá

12. března 2011 v 10:57 | Ajjin |  Afrika

Muréna Příčnopruhá

(Gymnomuraena zebra)

Délka: až 89cm

Hmotnost: 10kg

Věk: cca 10let
http://animal-world.com/encyclo/marine/eels/images/ZebraWME1U16X.jpg
Jsou rozšířeny v Tichém a Indickém oceánu. Murény nemají prsní ani břišní ploutve. Je pro ně typické, že často při lovu číhají mezi balvany a v korálových útesech, ze štěrbin jim vyčnívá jen hlava a činí rychlé výpady, aby se zmocnila kořisti. Příležitostně taky v noci opoští úkryt a hledá kořist. Existuje přes 100 druhů murén a mnohé jsou pestře zbarvené, včetně murény příčnopruhé. Muréna příčnopruhá je hadovitá ryba s dlouhým, válcovitým, velmi svylnatým tělem a velkou tlamou s tupými a kamínkům podobnými zuby, přizpůsobenými k drcení kořisti. Živí se hlavně kraby a jinými korýši. Je dokázáno, že konzmuje větší kraby než jiné murény téže velikosti. Je útočná a své teritorium urputně brání proti vetřelcům. Některé druhy murén se vyznačují tím, nikoli tento druh, že jejich kůže obsahuje toxiny.

Rozmnožování
Muréna je dimorfní ryba. Rozmnožuje se převážně v zimním období, kdy jedinci plavou do oblastí s mělčí vodou. Zde se ryby vytřou a nechají volně plavat jikry ve vodě, které je následně vlivem mořských proudů unáší do okolí. Přesný mechanismus jejího rozmnožování ale není znám. Předpokládá se, že jedna samice vypustí okolo 60 000 jiker.

Další názvy
Muréna Pruhovaná
Muréna Zebrovaná

Některé další druhy
Muréna Obrovská
Muréna Šedá
Muréna Obecná
Muréna Leopardí

http://de.academic.ru/pictures/dewiki/71/Gymnomuraena_zebra_by_NPS.jpg

http://www.aquariumdomain.com/images/fish_marine/zebraMoray1.jpg

Gymnothorax griseus - muréna šedá
Muréna Šedá
Muréna leopardí - (Egypt)
Muréna Leopardí
http://img5.rajce.idnes.cz/d0510/3/3591/3591004_4fad4bfc53cea7d9f90fe86a815b16cc/images/St.Johns_7_.JPG
Muréna Obrovská

Zdroj
encyklopedie Zvíře

Když byl Shaggy ještě miminko..

10. března 2011 v 18:13 | Ajjin |  Shaggy
Tady dávám opět fotky Shaggyho, jak byl uplně malé koťátko. Pamatuju si, jak sem si ho vzala na chvilku z od Starulky z boudy a dala na gauč, aby mi dělal na chvilku model X), povedlo se mu to, nemyslíte?
Opět z animalsphotos X)

Vzpomínka na Shaggyho

8. března 2011 v 18:29 | Ajjin |  Shaggy
Další vzpomínkové fotky, tentokrát na malého Shaggyho, posledního syna od Staruly, který už je taky dávno u svých nových majitelů...Jméno jsem mu dala podle toho, že byl dost chlupatý pár dní po narození, měl strašně hustou a dlouhou srst, a Shaggy znamená chlupatý =)
Na fotkách je ještě malinký, teď už bude mít asi rok.
Ta poslední vypadá jako upravená, ale není X)
(A fotky jsou opět převzaty z animalsphotos)

Vzpomínka na Starulu

6. března 2011 v 13:17 | Ajjin |  Starula
Staré fotky naší staruly, no už se mnou nebydlí, ale tak jsem si řekla, že tu můžu dát staré fotky ještě focené mým starým dobrým mobilem X) Asi udělám vpomínky na všechny koťata a dám tu všechny fotky co najdu v kompu nebo na animalsphotos...Některé nové sb ju ještě neznají, tak tady vám představuju Starulu =)
(Tyto fotky mám i na mém druhém blogu)

Velemlok Japonský

3. března 2011 v 16:44 | Ajjin |  Asie

Velemlok Japonský

(Andrias Japonicus)

Délka: až 1,5m

Hmotnost: 25 - 30kg

Věk: i 50 let
Spolu s velemlokem čínským je velemlok japonský největší obojživelník světa. Je aktivní hlavně v noci, živí se rybami, červy a korýši. Je šedý nebo hnědý, hlava a hrdlo jsou bradavčité a kůže na bocích je hluboce zvrásněna - to vše napomáhá k absorbci kyslíku. Bohužel však jsou považováni za tradiční pochoutku a stávají se stále vzácnější. Velemlok japonský stráví většinu času tím, že klidně leží. Každou hodinu ale na pár minut vyplouvá ke hladině, kde se nadechne. Velemlok japonský se vyskytuje pouze v řekách na severu Kjúšú a západě Honšú v Japonsku.

Rozmnožování
Během rozmnožovací sezony samec vyhrabává jamku a samice tam klade v pruzích asi 500 vajíček. Samec pak vajíčká hlída a útočně odhání predátory.

Další druhy
Velemlok čínský
Velemlok americký
http://www.ezoo.cz/files/foto/181.jpg
Vlemlok japonský

Andrias davidianus - velemlok čínský
Velemlok čínský

Zdroj
encyklopedie Zvíře

Klikačka pro bibra

1. března 2011 v 14:57 | Ajjin |  .::Ostatní::.

Měla by se ti hodit k tomu dessu, tak tady je =)