Květen 2010

Korovec Jedovatý

27. května 2010 v 16:44 | Ajjin |  Amerika

Korovec Jedovatý

(Heloderma Suspectum)


Délka Těla: 25 - 50cm

Váha: cca 1kg

Jed: Neurotoxin

Heloderma suspectum - korovec jedovatý



Přestože tento jedovatý tvor žije v pouštích, nesnáší vyšší teploty. Přes den se ukrývá v norách a štěrbinách hluboko pod zemí. Na lov se vydává v noci. Živí se drobnými obratlovci (ptačí mláďata, drobní hlodavci a ještěři) a ptačími vejci. Při lovu potravy se řídí čichem. Zimní období přečkávají v úkrytech a tráví z tukových zásob, které má uložené v ocase. Žije v USA - pouštní oblasti jihovýchodní Nevady, jihozápadu Utahu a Arizony.



Rozmnožování

Na jaře je období jejich největší aktivity. Páří se na jaře a samice snáší v květnu obvykle 5-10 poměrně velkých, kožovitých vajec. Mláďata dlouhá okolo 10 cm, se líhnou na podzim po 4-5 i více měsících inkubace.



Zajímavosti

Toxin (jed) má poměrně silný, ale smrtelné případy otravy jsou velmi řídké. Jedové kanálky ústí při základnách zubů, proto většinou nebývá kousnutí tak nebezpečné jako uštknutí hadem. Korovci jsou poměrně často chováni v zajetí. Nejsou nijak kousaví, ale je nutné se mít před nimi na pozoru.



Heloderma suspectum - korovec jedovatý

Heloderma suspectum - korovec jedovatý


Zdroj Fotek:








Puma Americká

17. května 2010 v 8:12 | Ajjin |  Amerika

Puma Americká

(Puma Concolor)


Délka těla: až 1 - 2 m

Váha: 40 - 110cm

Věk: 20 let


Puma concolor - puma americká

Obývá téměř celou Jižní Ameriku, velkou část Střední Ameriky, v Severní Americe se vyskytuje na západě kontinentu. I přes svou velikost je puma zástupcem malých koček, což říká i její hlas, který se podobá spíše vřískotu a předení. Její potravu tvoří menší savci a ptáci, občas mláďata kopytníků - podle kraje kde žije. Vybírá si slabší nebo nemocné kusy, které je mnohem snadnější ulovit. Při lovu nebo v nebezpečí dokáže výborně skákat a je velmi mrštná.


Rozmnožování

Pumy žijí samotářsky, nezdržují se na jednom místě ale toulají se po svém teritoriu, které může mít několik desítek až stovek km2. Samice po tříměsíční březosti mívá 3 - 4 mláďata. Mláďata bývají tmavohnědě skvrnitá nebo tmavě zbarvená. Matka je kojí do 3 - 4 měsíců, ve druhém měsíci života jsou schopná přijímat maso. Ve věku okolo půl roku se již vydávají s matkou na lov. Dospívají ve 2 - 3 letech, v této době jsou již samostatné a vyhledávají si vlastní teritorium.

http://www.ezoo.cz/files/foto/62.jpg


http://www.zooblog.ru/uploads/posts/2008-05/1209640302_1.jpg



Lidové názvy pumy

kaguár
kuguár
horský lev
lev stříbrný
americký lev



Puma concolor - puma americká


Zdroj Fotek: