Duben 2010

Tučňák Císařský

25. dubna 2010 v 10:56 | Ajjin |  Antarktida

Tučňák Císařský

(Aptenodytes forsteri)

Délka těla: 112 - 115cm

Váha: 20 - 50kg

Věk: 20 let

Aptenodytes forsteri - tučňák císařský


Tučňák císařský je největší druh tučňáka. Je rozšířen jen na pobřeží Antarktidě a žije v koloniích čítajících 500 - 20 000 párů. Bez problémů snáší třicetistupňové mrazy i ledové vichřice. Tučňáci loví ryby, sépie a korýše. Pod vodou nejsou příliš rychlí, dosahují rychlosti 6 až 8 km/h. Mezi jejich největší nepřátele patří buřňáci - mají na svědomí až třetinu úmrtí jejich mláďat.




Rozmnožování

Hnízdit začínají v květnu a červnu, kdy teploty dosahují až -60 stupňů celsia a vítr má rychlost až 200 km/h. Samice snese jediné vejce, které samec uloží na nohy, a samice se odchází nakrmit k moři. Vzhledem ke vzdálenosti kolonií od moře (až 200 km), trvá asi 2 měsíce, než se nakrmená samice vrátí. Mezitím se samci sdružují do hustých hejn, kde přečkávají nepříznivé povětrnostní podmínky. Po návratu si samice se samci předají vejce, popř mládě (líhnou se po 62-66 dnech inkubace) a samci se odcházejí po až čtyřměsíčním půstu nakrmit do moře. Samice zatím krmí mládě natrávenou potravou. Mláďata jsou samostatná ve věku 5 měsíců.

Aptenodytes forsteri - tučňák císařský


(Mláďata)



Zajímavosti

Tučňák císařský se dokáže potopit až do hloubky 265 metrů a pod vodou vydrží téměř 18 minut, což je nejlepší výkon ze všech ptáků. Na rozdíl od létavých ptáků nemá tučňák císařský lehké, vzduchem vyplněné kosti. Proto se nemusí tolik namáhat, aby zůstal pod vodou.


Aptenodytes forsteri - tučňák císařský



Zdroj Fotek:









Karakal

10. dubna 2010 v 13:04 | Ajjin |  Asie

Karakal

(Caracal Caracal)

Délka těla: 60 - 80 cm

Váha: 13 - 18kg

Věk: 15 - 20let

http://www.zoo-ostrava.cz/_beta/upload/image/01829.jpg


Karakal se vyskytuje v Asii, Indii až po jižní Afriku ve stepích, polopouštích a savanách, ale pravým pouštím se vyhýbá. Je aktivní hlavně v noci, ve dne se ukrývá ve skalách a norách jiných savců. Po většinu roku žije samotářsky, pouze v období páření se zdržuje v párech. Loví hlodavce a menší druhy savců včetně mláďat antilop a ptáky. Velmi rychle běhá a při lovu ptáků dokáže vysoko vyskočit.


Rozmnožování

Po 11 týdnech březosti se rodí obvykle 2 koťata. Samice je porodí v opuštěné noře. V 6 měsících jsou koťata samostatná.

http://www.zoo-ostrava.cz/_beta/upload/image/02960.jpg
(Mládě karakala)

Caracal caracal - karakal
(Matka kojící mláďata)


Zajímavosti

Karakal se dá poměrně dobře ochočit. Dřív byl cvičen a používán v některých zemích k lovu zvěře.


Caracal caracal - karakal
Caracal caracal - karakal



Zdroj fotek:








Koala Medvídkovitý

8. dubna 2010 v 10:47 | Ajjin |  Austrálie

Koala Medvídkovitý

(Phascolarctos cinereus)

Váha: až 12kg

Výška: až 90cm

Věk: 17let (v zajetí méňe)

Phascolarctos cinereus - koala

Medvídek koala je vačnatec a endemit - vyskytuje se jen na jediné části světa (Austrálie). Koala je samotář, žijící většinou v korunách stromů- sdružuje se jen v době páření. Dorozumívají se hlasitým voláním slyšitelným na jeden kilometr daleko. Živí se jen listy blahovičníku (eukalypt), to způsobuje jejich pomalý pohyb, musí co nejvíce šetřit energii, protože v listech blahovičníku je velmi málo energie.



Rozmnožování

Koaly se páří od prosince do března. Samice je březí 35 dnů, většinou porodí jedno mládě vážící asi 1 gram, které nosí ve svém vaku asi půl roku, poté mládě nosí na zádech. Koala dospívá přibližně ve 3 letech.

(Matka s mládětem)



Zajímavosti

Slovo ,,koala'' je domorodého původu a znamená ,,nepije''. Koala také dobře plave a dokáže skákat ze stromu na strom. Koala denně zkonzumuje 500g listí a dokáže prospat denně až 20 hodin.

Phascolarctos cinereus - koala


Zdroj fotek:









Bizon Americký

2. dubna 2010 v 12:09 | Ajjin |  Amerika

Bizon Americký

( Bison Bison)

Váha : až 1500kg

Délka těla: samci až 3,7m
samice až 3,1m

Věk: 15 - 20 let

Bison bison - bizon

Bizon je statné, mohutné zvíře, největší savec Ameriky. Existují dva poddruhy - bizon prérijní a bizon lesní. Bizoni jsou přežvýkavci, spásají traviny a hlavně tzv. bizoní trávu. Lesní bizon i žaludy, bobule a výhonky dřevin. Dokáží vyvinout rychlost až 50km/h na půl hodiny. Prérijní bizon se vyskytoval na velkých pláních Kanadské Alberty až po Mexiko a i na východ od řeky Mississippi. Bizoni se sdružovali do obrovských stád i několik desítek tisíc jedinců. Dnes se s bizony můžeme setkat jen v chráněných indiánských rezervacích a v soukromých rančích. Jedna z největších populací bizonů žije v Yellowstonském NP.


Rozmnožování

Říje probíhá od května do září, kdy spolu samci bojují o samice. Po devítiměsíční březosti samice rodí jedno mládě. Mládě s matkou zůstane do svých pěti let.

Bison bison - bizon
Matka s mládětem


Zajímavosti

Největší stádo bizonů mělo 12 miliónů zvířat na území o rozloze 80km2. Od r. 1871 bylo ročně zastřeleno 250 000 bizonů, někdy bylo toto množství zastřeleno i za měsíc. V r. 1889 bylo pouhých 542 bizonů. Roku 1905 byla založena Společnost na záchranu bizona, která se přičinila o zřízení bizoních rezervací. Díky tomu se počet zvedl až na dnešních 300 000 bizonů. Bizoni mají slabý zrak - rozeznávají jen pohyb, ale mají výborný čich - ucítí trávu i pod třiceticentimetrovou vrstvou sněhu.

Bison bison - bizon




Zdroj fotek:








Pro Laru

1. dubna 2010 v 11:04 | Ajjin |  .::Ostatní::.
zelena.gif zelena image by PrueeTady je ten slibovaný dipik pro Laru za poznávačku

pro Laru
Doufám že se líbí ( jsou tam i zdroje odkud obrázky pochází)