Rys Ostrovid

22. března 2010 v 19:32 | Ajjin |  Evropa

Rys Ostrovid

(Lynx Lynx)


Váha : samec 19 - 37kg
samice 17 - 24kg

Délka těla : 120 cm (samice menší)

Věk : 14 - 17 let

rys ostrovid

Rys ostrovid je naše největší kočkovitá šelma. Tato plachá, samotářsky žijící kočka loví srnce, divoká prasata, hlodavce nebo lišky. Z jeho smyslů je nejvivinutější především zrak ale i sluch. V ČR osidluje jen Beskydy, Šumavu a Pošumaví.


Rozmnožování

Od února do března si začínají hledat partnery. Po deseti týdnech březosti vrhá samice v houští nebo ve skále 1 - 3 mláďata, která s matkou zůstávají do další říje.

Rys ostrovid

Teritorium

Rys obývá nejčastěji horské lesy od luhů až po severskou tajgu o rozloze teritoria až 200km2 . Velikost teritoria se během roku mění, závisí na hojnosti potravy, období páření (teritorium je větší) a samice s koťaty ( má teritorium menší). Rys potřebuje pro stálou populaci horskou oblast s lesnatostí nad 50%.


rys ostrovid
rys ostrovid


Zdroj fotek :





 


Komentáře

1 eliska-a-zviratka eliska-a-zviratka | 23. března 2010 v 16:28 | Reagovat

krásný blog můžu si pak okopírovat obrázek nwadí ti to

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama